Certifikati

Rezultati analize kamena

Brdovito područje cijele mjesne zajednice je idealno samo za uzgoj sitne i krupne stoke, ali su mještani bili osuđeni da se bore za bolju budućnost, tako da su otkrili da se ispod Liskovca nalazi kvalitetan slojeviti kamen.

Boja: bijeli, crveni, i zeleni
Debljina: od 2-20cm

Prema istraživanju stručnjaka iz Italije i Njemačke koji su u više navrata posijetili liskovačke površinske kopove i odnosili uzorke vraćali su se s pozitivnim rezultatima da liskovački kamen spada među najkvalitetnije vrste kamena na svijetu.

image description

Pribavljanje potrebne dokumentacije

Mnoga kućanstva započinju s površinskim kopovima i trenutno u Liskovcu ima desetak površinskih kopova gdje je preko sezone uposleno više od 50 radnika. Da bi posao doživio pravi procvat mještani su i u zimskom periodu organizirali posao s tim da preko cijele zime obrađuju kamen koji je dobio naziv "klesani liskovački kamen". Liskovački kamen koristi se u građevini po cijeloj Europi. Kamen od 2-8 cm debljine koristi se za zidanje i oblaganje zidova, a deblji od 8 cm za kaldrmu prilaz stambenim objektima i ograde oko stambenih objekata. Liskovački kamen se dijeli po kakvoći, boji i debljini.

"Liskovački kamen" je jedino privredno društvo koje je eksploataciji pristupilo na sistematičan i profesionalan način, te pribavilo sve potrebne i neophodne dozvole.

image description

Društvo za inženjering, projektovanje i geološka istraživanja "GEA" doo Tuzla

Firma "Liskovački kamen" je svu dokumentaciju pribavila od Europski priznatih instutucija. Zbog toga, "Liskovački kamen" može da najkvalitetniji prirodni materijal prodaje i izvan granica Bosne i Hercegovine. Naši kupci dolaze iz raznih zemalja Europske unije, između ostalog i iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Poljske i mnogi drugih zemalja.

Svojim kupcima možemo obezbjediti svu potrebno dokumentaciju za izvoz iz BiH i uvoz u EU i zemlje u susjedstvu.